Boca. Fotodokumentacija ZAVETINA, 2012 |
Mi sa Balkana pijemo čaj samo kad smo bolesni, a drugi su izgradili životnu filozofiju i biznis na njemu. Evo na primer Šri Lanka, koja se davno nekada zvala Cejlon.
Čaj je u Indiju stigao iz Kine, a prema legendi, otkrio ga je jedan tamošnji car. Pošto se nešto nije osećao dobro, caru su preporučili toplu vodu. Dunuo je vetar, otresao lišće sa nekog drveta, list je pao u posluženu vodu...Caru se ukus oplemenjene tekućine svideo i, sve ostalo je istorija. Rođen je čaj kojeg Kinezi zovu ča.
Sa uzgojem čaja je kao sa vinom. Kvalitet mu zavisi od geografskog porekla, vrste, načina obrade... Najbolji je iz Kendija, Nuvara Elije i Matalea, što će reći, svi su prvoklasni jer se uzgajaju u Centralnoj provinciji (nekoj šrilankanskoj Šumadiji), na proplancima i na planinama, pa čak iznad dve hiljade metara nadmorske visine.
videti više : Jelica Stojančić
Нема коментара:
Постави коментар