Полазиште у Сазвежђе З

Овде објављујемо чланке, по избору главног уредника, који су нам се учинили вредни препоруке...

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

субота, 22. април 2017.

ЕНИГМА ЗВАНА РАША ПОПОВ?


1
..
КОЛИКО ГОД се лепог каже о ренесансном човеку Радивоју Раши Попову, књижевнику, новинару, глумцу, чудаку, маштовњаку, полиглоти, изврсном познаваоцу историје, свезналици, мудрацу, пустолову, мисионару, Орфеју нашег доба, и шта све још - остаје недоумица да ли је нешто важно промакло.
У разговору за ревију наше куће "Биље и здравље", непоновљиви Раша, рекао је да је херој његовог доба, и апсолутни узор и идол, био мајчин стриц Радивој Убовић.
- Био је племенита, генијална особа, говорио је 16 језика, чак и кечуа и гуарани - каже Раша. - Пред Први светски рат напустио је Праг, где је дипломирао градњу железница и бродом отишао у Аргентину. Године 1916. био је у постојбини Инка, где су га сматрали божанством.
Можда је стриц Радивоје заправо решење енигме зване Раша Попов.
                   
           извор:  Миломир Краговић: Проналазач и чаробњак. -  Миломир Краговић, књижевник и новинар | 22. април 2017. 10:15 | У разговору за ревију наше куће "Биље и здравље", непоновљиви Раша, рекао је да је херој његовог доба, и апсолутни узор и идол, био мајчин стриц Радивој Убовић

* *
2
СУДЊИ ЧАС
У спомен на Рашу Попова

У јесен 1990. године у авлији Јанковића се скупиле комшије да комишају кукуруз. На прозор поставили телевизор. Плавичаста светлост са екрана пада на шашину. Чека се дневник па ће онда престати прича и сви ће се окренути ка том прозору у свет.
Жагор жена, деце, мушкараца који су комишали прекину повик са екрана. 
Јекну у вечерњем сумраку Судњи час. Народе, стигао је судњи час, викао је Брадоња са екрана.
Сви су застали, и забезекнуто гледали у екран. Озго са прозора где је био постављен телевизор, као с неба Брадоња је ширећи руке гласно говорио:
„Судњи час, ево трећа књига библиотеке Крајински књижевни круг. Трећа, уредник Томислав Мијовић. Прва књига „Музеј црне крајине“ Адама Пуслојића, друга „Азбука“ Живојина Павловића, и ево треће „Судњи час“ Мирослава Тодоровића. Упамтите Судњи час“ је стигао. И подигао је онај Брадоња изнад главе књигу на којој је писало „Судњи час“. Да се уплашиш…
И онда се, причала је дослије Дринка, на телевизору појавио Мирослав (моја фотографија је прекрила екран) исколачио очи па нас све озго гледа… а онај Брадоња се више није појављивао. Отишао негде.
Била је то емисија „Копча“ на ТВ Београд коју је водио Раша Попов.
Трајала је 3 минута. Али прича о томе казује да је сутрадан трајала пола сата, па сат, па цело вече. И остало је у памћењу свих онај Брадоња, повик Судњи час па како сам их ја са екрана гледао исколачених очију.
И тако сам ја, благодарећи Раши Попову, постао „славан“ у свом селу....
          иѕвор: фејсбук профил Мирослава Тодоровића : У спомен на Рашу Попова...

Нема коментара: